Bikes
1.10.24

Wat is een Gravelbike? - De Ultieme Gids

Gravelbikes zijn de nieuwste trend in de fietswereld en combineren het beste van racefietsen en mountainbikes.

Wat is een Gravelbike? - De Ultieme Gids

Of je nu over asfalt, grindpaden of modderige bospaden wilt rijden, de gravelbike is ontworpen om overal uit te blinken. In dit artikel duiken we dieper in op wat een gravelbike precies is, en vergelijken we hem met racefietsen en mountainbikes. Je ontdekt waarom de geometrie van een gravelbike speciaal is en waarom hij de perfecte keuze is voor wisselende weersomstandigheden.

Perima is officieel dealer van Scott Gravelbikes


Wat is een Gravelbike?

Een gravelbike is een fiets die speciaal is ontworpen voor ritten op zowel verharde als onverharde wegen. Het idee achter een gravelbike is dat je een veelzijdige fiets hebt die snel en comfortabel is op asfalt, maar ook stevig en betrouwbaar op grind- en bospaden. Gravelbikes zijn daarmee perfect voor avontuurlijke fietsers die graag nieuwe routes verkennen, ongeacht het terrein of de weersomstandigheden.

Gravelbike vs Racefiets: Het Verschil in Geometrie en Gebruik

Een veelgestelde vraag is hoe een gravelbike zich verhoudt tot een racefiets. Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen in geometrie en gebruik:

1.Geometrie van de Gravelbike vs Racefiets
  - Gravelbike: De geometrie van een gravelbike is gericht op comfort en stabiliteit over langere afstanden en ruwer terrein. De balhoofdbuis is vaak iets langer, waardoor je een iets rechtere en comfortabelere zitpositie hebt. Dit geeft je betere controle op grind en bospaden.
  - Racefiets: Een racefiets is ontworpen voor snelheid op gladde, verharde wegen. De geometrie is agressiever, met een lagere, gestroomlijnde houding. Dit zorgt voor maximale aerodynamica, maar kan minder comfortabel zijn op lange ritten of ruw terrein.

2. Banden en Wielmaat
  - Gravelbike: Gravelbikes hebben bredere banden, meestal tussen 35 mm en 50 mm. Deze bredere banden bieden meer grip en comfort op onverharde wegen en in slechte weersomstandigheden.
  - Racefiets: De banden van een racefiets zijn veel dunner, vaak 23 mm tot 32 mm. Dit zorgt voor lagere rolweerstand op asfalt, maar maakt de fiets minder geschikt voor ruw terrein of natte omstandigheden.

3. Vering en Schokdemping
  - Gravelbike: Sommige gravelbikes hebben een lichte vering of ingebouwde schokdemping, wat helpt om schokken van oneffenheden op te vangen, vooral op grind- of boswegen.
  - Racefiets: Racefietsen hebben geen vering, omdat ze worden gebruikt op gladde wegen waar dit niet nodig is.

Conclusie: Kies een gravelbike als je op zoek bent naar veelzijdigheid, comfort en controle op verschillende soorten terrein. Racefietsen zijn ideaal voor pure snelheid op asfalt, maar minder geschikt voor grind- en onverharde wegen

De Scott Gravel Race kun je ook vanaf het frame opbouwen bij Perima

Gravelbike vs Mountainbike: De Beste Keuze voor Avontuur?

Een andere veelvoorkomende vergelijking is tussen de gravelbike en de mountainbike. Hoewel beide fietsen geschikt zijn voor off-road, zijn er enkele belangrijke verschillen:

1. Geometrie van de Gravelbike vs Mountainbike
  - Gravelbike: Zoals eerder genoemd, heeft de gravelbike een geometrie die gericht is op comfort en controle. De geometrie is minder agressief dan die van een mountainbike, wat betekent dat je een meer gestrekte en comfortabele positie hebt.
  - Mountainbike: Mountainbikes hebben een zeer agressieve geometrie, ontworpen voor technische afdalingen en ruwe, rotsachtige paden. De stuurhoek is vaak kleiner, wat meer wendbaarheid biedt op technische singletracks, maar kan oncomfortabel zijn op langere, minder technische ritten.

2. Banden en Grip
  - Gravelbike: De banden van een gravelbike zijn smaller dan die van een mountainbike, maar bieden nog steeds voldoende grip op grind en modderige paden. De banden hebben een lager profiel dan mountainbikebanden, waardoor ze beter presteren op verharde wegen en minder rolweerstand hebben.
  - Mountainbike: Mountainbikes hebben bredere banden met diepere noppen, ontworpen om maximale grip te bieden op ruig en technisch terrein. Dit maakt ze ideaal voor zware off-road paden, maar minder efficiënt op verharde wegen.

3. Gewicht
  - Gravelbike: Gravelbikes zijn over het algemeen lichter dan mountainbikes, wat ze sneller maakt op vlakke stukken en minder technisch terrein. Dit maakt ze ideaal voor lange ritten die zowel verharde als onverharde wegen combineren.
  - Mountainbike: Mountainbikes zijn zwaarder vanwege de vering, bredere banden en robuustere constructie, wat ze geschikter maakt voor technisch, bergachtig terrein.

Scott Addict Gravel, er is een ruime keuze aan Gravelbikes

Conclusie:

Kies voor een gravelbike als je een fiets wilt die goed presteert op zowel asfalt als lichte off-road paden. Een mountainbike is de betere keuze als je voornamelijk technische off-road ritten maakt op zeer ruw terrein.

Weersomstandigheden: Waarom de Gravelbike de Beste Keuze is

Een van de grootste voordelen van een gravelbike is zijn veelzijdigheid in verschillende weersomstandigheden. Hier zijn een paar redenen waarom je sneller een gravelbike zou pakken wanneer het weer minder ideaal is:

1. Bredere Banden voor Betere Grip
  De bredere banden van een gravelbike bieden meer grip op natte, modderige en gladde wegen. Waar een racefiets zou slippen of vast kan komen te zitten, zorgt de gravelbike voor stabiliteit en controle, zelfs in de regen.

2. Modder en Waterafvoer
  Gravelbikes zijn vaak uitgerust met spatborden of hebben de mogelijkheid om deze te monteren. Dit helpt om modder en water weg te houden van de fietser, wat een groot voordeel is bij regenachtig weer of tijdens ritten op modderige paden.

3. Betrouwbaarheid op Ruw Terrein
  In slechte weersomstandigheden, zoals sneeuw of modder, kun je met een gravelbike veilig doorgaan waar andere fietsen, zoals racefietsen, moeite zouden hebben. De gravelbike blijft betrouwbaar, zelfs als het wegdek glad of onvoorspelbaar wordt.

4. Meer Controle in Winderige Omstandigheden
De rechtopstaande rijpositie van een gravelbike, gecombineerd met bredere banden, zorgt voor meer stabiliteit en controle tijdens winderige omstandigheden, in tegenstelling tot een racefiets, waarbij de aerodynamische houding moeilijk te handhaven kan zijn.

Een Gravelbike kies je om in alle weersomstandigheden te kunnen fietsen


Conclusie

De gravelbike is een veelzijdige fiets die ideaal is voor avontuurlijke fietsers die het beste willen van zowel race- als mountainbikes. De speciale geometrie, het comfort en de mogelijkheid om verschillende terreinen te verkennen, maken de gravelbike de perfecte keuze voor mensen die graag variatie in hun fietsroutes willen, ongeacht het weer. Of je nu snelle asfaltwegen wilt verkennen of rustige grindpaden, met een gravelbike ben je altijd voorbereid.

Als je op zoek bent naar een fiets die zowel snel, comfortabel als avontuurlijk is, dan is een gravelbike zeker de investering waard!

4.8 / 5 over 21 reviews
“Perima luisterd en denkt met je mee. Ik kwam daar met mijn Decathlon fietsje voor onderhoud. Dat kan dus ook gewoon! Top bedrijf! Top service
Koen  | Beginnend mountainbiker
4.8 / 5 From over 250 reviews
“Proxima was the only provider that could support our growth ambitions. They spoke to how we wanted to be as a business.”
Joe Schmoe | CEO & Founder of Company