Bikes
26.9.24

Een Lichtgewicht of Full-Power EMTB? Wat zijn de verschillen?

Kracht, Koppel en uiterlijk

Een Lichtgewicht of Full-Power EMTB? Wat zijn de verschillen?

Ze geven ieder geval beide meer fun in het mountainbiken!

Een lichtgewicht of Full-Power mountainbike zijn net zo verschillend als een cross-country en een enduro, maar toch lijken de lichtgewicht EMTB en de Full-Power in veel opzichten erg veel op elkaar.

Dus, wat maakt ze zo fundamenteel verschillend?

Het fundamentele verschil is kracht. De Full-Power heeft meer koppel en een hoger piekvermogen: 85 newtonmeter vergeleken met 50 newtonmeter, en een piekvermogen dat bijna het dubbele is van de 300 die de lichtgewicht levert. En het gewicht — er zit feitelijk een sixpack bier verschil in gewicht tussen een lichtgewicht en de full-power, maar een lichtgewicht EMTB heeft wel een veel slankere onderbuis. De grote vraag is, krijg je een beter sixpack door de lichtgewicht te rijden in plaats van een zware? Helemaal niet, dat is gewoon een mythe.

De lichtgewicht biedt subtiele ondersteuning op de beklimmingen, is stil, probeert meer op een traditionele MTB te lijken, en hij op de afdalingen aan als een traditionele trailfiets. Hij is lichter dan de zware, hij is stiller, en het is een fiets die discussies met rotsen en wortels vermijdt in plaats van ze aan te gaan. De full-power daarentegen heeft meer snelheid, meer kracht, meer afstand, meer terrein. Hij is wat zwaarder, ja gemiddeld 22,5 versus 17 Kilo

De Full-Power EMTB zal technische paden sneller kunnen beklimmen — dat is het grootste verschil. Meer koppel stelt rijders in staat om sneller door de obstakels te komen, de overrun geeft de rijder meer ademruimte, en zwaardere rijders zullen zeker meer baat hebben bij de kracht op technische lijnen.

De UNNO MITH en UNNO IKKI

Maar wat is de realiteit?

De lichtgewicht is nog steeds zeer bedreven in de bergen vergeleken met een standaard MTB. Het mooie van de lichtgewicht is dat hij nog steeds supercapabel is op beklimmingen, maar als je bij een stuk komt dat niet berijdbaar is, is het gemakkelijk om hem op te pakken, op je schouder te dragen en dat gedeelte te passeren, terwijl dit met de Full-Power niet zo gemakkelijk is. Dat kom natuurlijk alleen door het gewicht.

Bij een lichtgewicht EMTB zullen niet veel mensen het zien of horen

Er is nog iets om over na te denken bij de twee fietsen: de lichtgewicht is een fiets die geruisloos langs je zal rijden met de motor op volle toeren en niemand zal het merken. Je hebt ook een silhouet dat lijkt op een standaard lichtgewicht, en je kunt mensen voor de gek houden dat je een MTB rijdt. Je kunt hem gemakkelijker dragen als je routeplanning een muur in de bergen bevat, en je zult minder snel wegglijden op een gladde klim. Maar meer dan dat, het is zo'n lichte, levendige, capabele fiets, en hij is gewoon gemaakt voor de bergen. Deze fiets, aan de andere kant, is gewoon gemaakt voor problemen — als je naar beneden kunt rijden, garandeer ik je dat je ook weer omhoog kunt rijden.

Pivot Shuttle SL en de Pivot Shuttle AM

Er zijn nog enkele verschillen op papier.

Het verschil zit in de motor en de accu. Er zit gemiddeld een verschil van 5 kilo in de accu en motor van beide fietsen.

Als het gaat om de motoren, leveren beide de kracht heel anders, dus je moet ze allebei rijden om daaraan te wennen. Er is ook een verschil in het geluidsniveau: de lichtgewicht is bijna stil, terwijl de zware een beetje geluid maakt — omdat, laten we eerlijk zijn, er veel meer kracht is.

Scott Aspect en Scott Lumen

Iets wat echt belangrijk is om te begrijpen, is dat hoewel de fietsen slechts vijf kilo verschillen in gewicht, ze zich heel anders gedragen op het parcours. Je zou ook kunnen zeggen dat de ene meer een trailfiets is en de andere meer een endurofiets. Maar de reden daarvoor is de afstelling van de vering en de manier waarop het frame is gebouwd. Wanneer je een zeer rotsachtige afdaling rijdt, krijg je meer feedback via de lichtgewicht dan via de zwaardere EMTB. De full-power is dan een veel stabielere fiets."

Nou, welke moet je nu kiezen?

Rij je met je vrienden mee die op een normale mountainbike rijden, maar net iets sneller gaan? Dan is een lichtgewicht de juiste keuze voor jouw.

Rijden je maten al op een Full-Powered EMTB? Dan heb je geen keus en ga ook je ook lekker Full-Power.

Rij je alleen? En wil je rammen zoals je vroeg op je 25ste deed, dan pak je ook de Full-Power EMTB

Ga je de bergen in, en wil je alleen een beetje hulp? Dan is deze UNNO IKKI zeker een goede maat!

4.8 / 5 over 21 reviews
“Perima luisterd en denkt met je mee. Ik kwam daar met mijn Decathlon fietsje voor onderhoud. Dat kan dus ook gewoon! Top bedrijf! Top service
Koen  | Beginnend mountainbiker
4.8 / 5 From over 250 reviews
“Proxima was the only provider that could support our growth ambitions. They spoke to how we wanted to be as a business.”
Joe Schmoe | CEO & Founder of Company